Kids for Uganda www.uganda.be

 

 

 

 

 

 

 

In een notendop
Historiek
School project
Hospitaal project
Petekindje
Dagboek
Activiteiten
Actualiteiten in Uganda
Persberichten
Project KHK
Giften
Vrijwilligerswerk
Link
Sponsors
Contact
Home

Project KHK

Het ABT Geitenproject

Stef  Defeyter liep al een tijdje met het idee rond om op de school in Nkozi iets te doen met geiten. Geiten zijn voor de Oegandese bevolking van onschatbare waarde. Ze voorzien de mensen van voedsel en melk. Moesten de kinderen op school onderricht krijgen over de verzorging, huisvesting en het fokken van geiten zouden ze later als ze op eigen benen moeten staan een stuk verder zijn.
Ingrid Van Tichelen, dierenarts en ook docent aan de KHK Geel in de richting agro- en biotechnologie, kon deze link wel leggen. Samen met studenten dierenzorg en docenten agro-en biotechnologie zetten ze het plan op om een geitenkweekprogramma op te starten aan de school in Nkozi. Juul Janssens en Willy Mol, twee docenten van landbouw en tuinbouw gingen in december 2009 op prospectie naar de school in Nkozi. Ze kwamen terug met een hele hoop ideeën en nog veel meer plannen, voldoende voor enkele jaren. Studenten en docenten zamelden door allerlei acties geld in voor materiaal van de stallenbouw en de aankoop van de geiten. Juul Janssens en Willy Mol vertrokken eind juni 2010 voor één week naar Nkozi om al het materiaal aan te kopen. De zoektocht naar goed materiaal is in Afrika een hele opdracht. Nadat ze in oktober 2009 al op prospectie waren geweest wisten ze hoe de Oegandese geit en stal er moest uitzien. De geiten zijn voornamelijk van het vleestype en met de meest bonte kleurpatronen. De stallen zijn van tropisch hardhout bestand tegen extreme zon, extreme regen en termieten. Vanwege het regenseizoen moeten de stallen op palen staan zodat de geiten het regenseizoen  met droge pootjes doorkomen.
Op één week tijd slagen Juul en Willy erin, om samen met enkele Oegandese werklui van de school, een voorbeeld van een stal in elkaar te timmeren. Ze zetten ook al een deel van de omheining. Vermits Juul een echte geitenliefhebber is gaat hij dan ook al op jacht achter de mooiste geit. De keuze is moeilijk en ze kopen 5 geiten en één jong bokje. De twee docenten laten alles achter, in de hoop dat alles en iedereen nog aanwezig en in goede gezondheid zullen zijn tegen dat Ingrid Van Tichelen met de twee studenten van ABT één maand later terugkomen. 

Ingrid en de twee studenten dierenzorg, Jessy Vanbroekhoven  en Dorien D’Huys vertrekken in juli richting Nkozi, samen met enkele tientallen kilo’s spandraad, kniptangen en ingezameld geld. Ingrid blijft twee weken, Dorien en Jessy twee maand. Voor de twee studenten is dit hun buitenlandse stage.
Bij aankomst op de school is de eerste opdracht de geiten tellen, wonder bij wonder tellen ze 7 geiten en geen zes. Er wordt een mannelijke indringer gesignaleerd. Hij krijgt meteen de naam “Jacques” en na wat speurwerk blijkt het de geit van de leerkrachten te zijn. Doel van Jacques: opgegeten worden. Wat heeft hij tot nu toe gedaan: bij de geiten gezeten! Heel ons kweekproject naar de maan voor enkele tijd, eerst moeten Jacques nakomelingen geboren worden en dan kunnen we voor een goede bok zorgen.
Ingrid, Dorien en Jessy spannen nog een hectare weide af en zetten een schutstal. Daarna gaan ze op pad om nog meer geiten te kopen. Rondrijden op het Oegandese platte land en onderhandelen met de Oegandese bevolking is op zich al een heel avontuur. Hier wordt men geconfronteerd met echte armoede.
Er wordt ook contact gelegd met de dierenarts van Nkozi. Permanente bereikbaarheid is daar een utopie, de dierenarts is soms enkele dagen niet te bereiken omdat de GSM niet op te laden valt wegens elektriciteits gebrek. Gelukkig woont hij maar enkele kilometer van de school en is hij heel behulpzaam, hij ziet ons project volledig zitten en Dorien en Jessy kunnen altijd met vragen bij hem terecht.
In de geitenstal wordt een kippenhok getimmerd en de eerste legkippen worden aangekocht. Kippen pikken ongewenste insecten op bij de geiten en leggen ook nog voedzame eieren die gebruikt kunnen worden voor de voeding van de kinderen. De kinderen eten een zeer eenzijdige voeding waardoor ze kampen met tekorten en een verminderde weerstand. Hopelijk kan het geitenvlees van ons geitenproject hier voor een deel verandering in brengen.
De twee studenten gaan ook nog op bezoek op een melkgeiten bedrijf. Dit blijkt een heel interessante onderneming te zijn. De melkgeiten zijn gekruist met lokale geiten zodat ze bestand zijn tegen het klimaat en de lokale ziektes. Het houden van melkgeiten op onze school is zeker het overwegen waard.
Ze gaan ook een project bekijken met Zuid Afrikaanse Boergeiten. Dit is een echt vleesras, maar niet bestand tegen de Oegandese leefomstandigheden. Gekruist met de Oegandese geit geeft dit een snelgroeiende, sterke geit met een goede vleesaanzet. In Januari 2011 wordt een daar een Boergeit bok gekocht die dan zal gekruist worden met onze geiten. De bewoners van Nkozi kunnen dan ook mits een kleine bijdrage hun geit door onze bok laten dekken.
Dorien en Jessy blijven in totaal twee maanden, zij leren de  kinderen  omgaan met de geiten en hen preventief gezond te houden. Ook de leerkrachten worden opgeleid bij het onderricht inzake voeding, huisvesting, verzorging en voortplanting. Hopelijk kunnen we zo met onze kennis vanuit de richting agro-en biotechnologie ons steentje bijdragen aan duurzame ontwikkelingshulp.
In onze hoofden borrelen nog vele plannen en de kinderen van Nkozi hebben ons hart gestolen. ABT gaat zeker nog terug, een stage in Oeganda is voor de studenten een ongelofelijke levenservaring, het is een klein beetje meer volwassen worden.

27 juli 2011

Hier een verslag van ons geitenproject ism KHKempen

Van de vorig jaar gebouwde shelter in de weide is nu een stal gemaakt en in de grote stal zijn onderverdelingen gemaakt om moedergeiten met hun lam(-meren) apart te kunnen zetten. Verder zijn er 40 l/m draad bijgeplaatst om de jonge geiten vanaf 3 maanden te scheiden van de moedergeit om de opbrengst te verhogen (sneller terug drachtig na stopzetting zogen ). Verder zijn er nog enkele geiten bijgekocht en zijn er nu in totaal 25. 't Begint al aardig op een boerderij te trekken en de kudde is echt mooi om zien.

De geitenmoeder die de kudde moet voederen en onderhouden doet dit behoorlijk goed, want al de geiten zitten er goed in het vlees.

De stage meisjes geven ook lessen in de school wat betreft de geitenverzorging en dit wordt bijzonder gewaardeerd door de school.

Verder hebben we net buiten de geitenweide een moestuin gemaakt zodat we ook verse groenten voor de school kunnen aanbieden. Bedoeling is bij het welslagen van deze eerste fase , dit volgend jaar serieus te vergroten. Kortom plannen genoeg dus en er is ginds een fantastische medewerking.

Willy en Juul

 

vzw Kids for Uganda

IBAN: BE36 3300 5858 1081
BIC: BBRUBEBB