Kids for Uganda www.uganda.be

 

 

 

 

 

 

 

In een notendop
Historiek
School project
Hospitaal project
Petekindje
Dagboek
Activiteiten
Actualiteiten in Uganda
Persberichten
Project KHK
Giften
Vrijwilligerswerk
Link
Sponsors
Contact
Home

Aids in Afrika

In Afrika loopt Oeganda voorop bij de bestrijding van aids. Apathie heeft er plaats gemaakt voor hoop. Maar dat betekent niet dat de epidemie al is overwonnen. Aids heeft in Afrika malaria als doodsoorzaak nummer één verdrongen.

Wat is hiv/aids en hoe krijg je het? (bron: AZG)
Je kunt geïnfecteerd worden met het hiv-virus door contact met geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen via beschadigde huid of slijmvliezen. Je loopt meer risico om een infectie op te lopen als je uit een gebied komt waar hiv wijdverspreid is, drugs gebruikt, onbeschermd seksueel contact hebt of bloed krijgt via een bloedtransfusie die niet vooraf op hiv is gecontroleerd. Een zwangere vrouw met hiv kan het virus ook overdragen op haar baby, dit wordt ook wel moeder-op-kindbesmetting genoemd.

Als je het hiv-virus hebt (seropositief bent), hoef je niet direct ziek te worden. Het kan zelfs vele jaren duren. Maar het virus tast het immuunsysteem van je lichaam aan waardoor andere infecties kunnen toeslaan. Is dat eenmaal gebeurd, dan kan je gezondheid snel verslechteren. Verschillende symptomen kunnen dan erop wijzen dat je de ziekte aids hebt: aanhoudende diarree en koorts, gewichtsafname, infecties, neurologische afwijkingen, ernstige huidtumoren. Ziekten en aandoeningen zoals tuberculose, chronische diarree, longontsteking, hersenvliesontsteking en tumoren kunnen uiteindelijk leiden tot de dood.

De laatste cijfers (bron: AZG)
Volgens de UNAIDS-organisatie zijn er wereldwijd er 40 miljoen mensen met hiv/aids. In het jaar 2006 zijn er 4,3 miljoen met het hiv-virus geïnfecteerd, waarvan 2,8 miljoen (65%) in landen ten zuiden van de Sahara. Ook in Oost-Europa en Centraal-Azië neemt het aantal hiv-besmettingen enorm toe. Wereldwijd hebben 5 miljoen mensen dringend aidsremmende medicijnen nodig, maar 3,7 miljoen krijgen die niet. Naar schatting zullen ook in 2006, 2,9 miljoen mensen aan hiv/aids overlijden.

Hiv/aids komt het meest voor in Afrika, in het bijzonder in landen ten zuiden van de Sahara: 24,5 miljoen mensen zijn daar met het hiv-virus besmet. In Azië wonen er zo'n 8,3 miljoen mensen met hiv/aids, waarvan tweederde in India. In Europa heerst de hiv/aidsepidemie met name in Oost-Europa en Centraal-Azië: 1,5 miljoen zijn daar met het virus besmet.

Geschat wordt dat over de laatste 25 jaar zo'n 65 miljoen mensen met het hiv-virus zijn geïnfecteerd en dat 25 miljoen aan een ziekte ten gevolge van aids overleden zullen zijn. Van de 40 miljoen die nu met hiv/aids leven is het merendeel zich niet van hun hiv-status bewust.


** Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Comoren, Congo-Brazzaville, Democratische Republiek Congo, Djibouti, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Kameroen, Kenia, Lesotho, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritanië, Mauritius, Mozambique, Namibië, Niger, Nigeria, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Swaziland, Tanzania, Togo, Tsjaad, Uganda, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Kinderen en hiv/aids (bron: AZG)
Elke minuut wordt opnieuw een kind, jonger dan 15 jaar, met het hiv-virus geïnfecteerd. Aids doodt per dag zo'n duizend kinderen, en eist elk jaar een half miljoen kinderlevens. In de rijke landen is de medische zorg voor kinderen rond hiv/aids goed geregeld: moeder-op-kindbesmetting kan voorkomen worden, baby's en kinderen worden onderzocht en kunnen een aidsremmende behandeling krijgen.

Maar 87% van de 2,3 miljoen kinderen die met hiv/aids leven, zijn geboren in landen ten zuiden van de Sahara in Afrika. Een overgrote meerderheid heeft geen toegang tot medische zorg: ofwel er is nauwelijks gezondheidszorg in het land waar zij wonen, of zij hebben geen middelen om de zorg te bereiken of te betalen.

Zonder behandeling haalt de helft van deze baby's met hiv hun tweede verjaardag niet eens. Aids zorgt ervoor dat kinderen wees worden: 15 miljoen kinderen jonger dan 18 jaar zijn ouderloos, waarvan 12 miljoen ten zuiden van de Sahara. Kinderen met hiv/aids worden vaak niet behandeld, omdat gedacht wordt dat zij toch onherroepelijk dood zullen gaan.

In negen op de tien gevallen worden kinderen besmet doordat de moeder het hiv-virus op het kind overbrengt. Dit kan gebeuren tijdens de zwangerschap, de bevalling of via borstvoeding. De kans op overdracht kan sterk worden verkleind door aidsremmers te geven aan de moeder tijdens de zwangerschap (idealiter een paar weken van tevoren), pal na de bevalling aan de baby (bijvoorbeeld nevirapine binnen een paar uur na de geboorte) en door de moeder geen borstvoeding te laten geven, maar alternatieven als bijvoorbeeld flessenvoeding.

* Alle cijfers UNAIDS 2006, 2005 en 2003, www.unaids.org

Hoe behandel je het? (bron: AZG)
Ondanks de grote inspanningen op het gebied van aidsonderzoek is er nog steeds geen therapie die aids kan genezen of een effectief vaccin tegen aids, ontwikkeld. Aids is daarmee een chronische ziekte. Wel is de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt met aidsremmers, ook wel bekend onder de naam Antiretroviral drugs (ARV). Deze medicijnen gaan de vermenigvuldiging van het virus tegen en zorgen dat de achteruitgang van de lichamelijke gezondheid van een patiënt wordt afgeremd.

Een behandeling met aidsremmers wordt ook wel Antiretroviral treatment (ART) genoemd. Een aidsremmende behandeling heeft duidelijke voordelen. Het gaat goed met de patiënten: hun immuunsysteem is sterker, hun gewicht neemt toe en zij worden hierdoor in staat gesteld hun leven weer op te pakken. Maar een goede behandeling van aids bestaat uit meer dan het verstrekken van medicijnen alleen.

Daar hoort ook voorlichting en begeleiding bij, bijvoeding zodat de patiënt kan aansterken, en het behandelen van de patiënten voor ziekten die de kans krijgen omdat hiv/aids hun afweer verzwakt (opportunistische infecties). De aidsremmers moeten tweemaal per dag worden ingenomen, met voedsel. Patiënten kunnen last hebben van ernstige bijwerkingen. Soms werkt de standaardmedicatie niet goed meer en moet uitgeweken worden naar andere medicijnen. De patiënten moeten dus goed ondersteund worden zodat de behandeling niet onderbroken wordt en ze geen resistentie tegen de medicijnen ontwikkelen.

Wikipedia

vzw Kids for Uganda

IBAN: BE36 3300 5858 1081
BIC: BBRUBEBB